Monday, January 31, 2011

The reason why I created Kepala Angin...2

Then an idea came to me........
Lets start a brand, from the band................. "headwind" in malay is "Kepala Angin."..if I use this name as a brand...then I could do anything I want with it....cause the idea is mine.....if I could call friends who are talented musicians in thier rights...and form a band, using Kepala Angin  and use it as a brand...instead of just a normal band...I could create my own event...so with this idea in mind.......

I called up a friend who for the past 3 months or so ...been working with me on the reunion project..and I told him of my idea....and called a few musician friends, to share the idea with them, after a few brainstorming session and lunch and nescafe....we decided to go ahead with it......

The plan was every one under the brand, must chip in to do the job and business at hand......which is to create an event......Mini showcase.......small capacity crowd.......say an auditorium.......the assets we have is the band...ok;

ZULKIF [producer of various artist home n abroad,guitarist for headwind./7 albums......with the band/2 solo albums..ect]..next comes
TOM ANUAR [drummer extraordinaire/sessionist/the original drummer for HEADWIND/REVOLVERS/RAMLI SARIP...ect./] next on the list
YAZID. [Bassist n Lead Vocals for LOVEHUNTERS[singapore]SOLO ARTIST/sessionist..ect...] and one hell of a guitar player n vocals......
SHARIN... [SHARIN BAND/x HEADWIND...[club gigs]sessionist..]and last but not least .
EDDIE ASH...[Guitar n voc. for ACOUSTIC FOURPLAY/my x student n sessionist...]....

So I thought...with this line up.....playing the songs n music of HEADWIND...we could at least pull in our friends n fans......... n fans of Headwind, to come and see us at a mini showcase...we will set up our own practice studio[Jumper Muzik.] n full set of instrument...print our own posters n flyers n tickets, [our own funds ] n distribute [flyers n posters.] n sell them [tickets].
So everybody under the brand works as a director of a company...if we work hard.....we will succeed,,,doing our own promo[with help from friends[suzie n friends of FB..]family n relatives....lets create our own.....EVENT....if we could do this at one venue and succeed,then we could do it elsewhere,,,TO BE CONTINUED....

the reason.....

the reason I started Kepala Angin,was because,my family business,is now being run by my grown up children...so that gives me ,a lot of free time..dan masa yg.ada ,,aku akan jalankan tugas ku as P.Setiausaha.Masjid Al Falah....and the rest of the free time I have..I decided to start Kepala Angin.....It all started when Zainal wanted to include a segment,,, remembering the times when he was part of Headwind...into his 30 years anniversary involvement in the music industry.I myself haven't played for about 6yrs...but the urge to play again was a tad too much for me....from then on,,,my fingers got the itch to play the fingerboard again,,,I took my guitar case out from under the bed...hehehehe.sent it to a friend for restoration,,,,the works....my trusted Takamine Acc. I myself restored it to its former glory..hehehe...took all my effects pedal out .....but I knew I had to upgrade my effects...so I got myself the Boss ME 70..dasyat3xxx....when I got everything together,,,I started the long process of getting my fingers into shape....well,it's been close to six months now...my road to recovery is going well...I practice when I can,to make sure that I'm ready ,,,when the time arrives......BUT,,,to get to do a reunion was much a bigger task than I had imagined...I called up a few friends,but that didn't work out..so I decided to do it myself...I formed a team.,,to look into the possibilities of doing the event...We sat down to do a brainstorming session,,n came out with ideas n try to implement them...but as the truth beckons,,,Headwind have been away too long,,,the last concert that the public saw was the RTM sponsored.Bersama HEADWIND.which was well over20yrs ago....so to do a reunion they say was quite a task........;;;';TO BE CONTINUED...NITE ALL'

Sunday, January 30, 2011

keluar dari subang medical centre......

salam,,aku baru  saja keluar dari.subang medical centre....semasa aku berasa x brapa sihat badan pada mlm jumaat..[20hb. jan.]habis aku solat maghrib,,terus blk.rest .xlarat badan ..esok aku call kerani masjid tlg ambil alih tugas ku d. masjid Al Falah...[menjaga tabong n wang masjid..]kita akan kira wang pada hari jumaat dan bank in pada hari yg.sama...aku rasa badan x balance..jadi mlm aku g klinik dan minta dia tulis surat untuk g. jumpa specialist..esok nya aku pon g jumpa specialist,,dan kena tahan dan d. admitted,d.wad .Sime Darby Medical Centre[subang jaya]pad 22hb.jan.untok penyakit d.diagnose as Vertigo///..kena buat CT.head scan///.dan apa entah lagi////.blood test///,ECG.////Diagnostic test...[ear n hearing test.]esok nya[sunday] doc.yg merawat ku masa kena denggi dulu[specialist]masok ke kamar ku dan memberitahu yg.aku ni Positive Denggi///dari bloodtest...kena Drip lah pulak...badan lemah........ubat n nurse jadi teman...masuk hari ketiga.[monday.],ada juga member dtg.ziarah...seronok sikit...hari keempat ...ada kurang sikit sakit ..tapi masih x balance badan ku..tapi yg. kerap dtg..ialah  Sani n family..tq ku ucapkan...tapi keluarga ku mmg. tiap2 hari dtg...rumah pon dekat...senang lah.sikit....hari2 seterus nya badan ku baik sikit,,sampai lah aku dapat blk.pada hari khamis.........alhamdulillah.....denggi pon kurang...tapi...masih lagi x balance badan ku...kini terpaksa bergantung dgn. ubat ..blood flow dan anti vertigo tablets..,,apa pon...Rock Tetap Rock....practise ku dgn. guitar x pernah ku tinggal...dan solat ku juga....ku bersyukur d beri peluang utk.meneruskan hidup ini lagi..dan ku berharap ....dgn doa kawan2,,dapat ku membimbing kawan2 dan juga mengharap bimbingan dari kamu semua...insya'allah...assalam'mualaikum....

Monday, January 24, 2011

Sunday, January 16, 2011

                             Akira jimbo,,Issei Noro.[Casiopea]Razak.Zulkif.[headwind.]@Top Ten ...

Thursday, January 13, 2011

kepala angin's brainstorming session...16th.jan.2011.sunday...

 salam,,,,    kita akan mengadakan lunch n brainstorming session,this sunday ,@my place.after zohor...semua berkenaan d. jemput hadir.....order of business....;1]lunch...[2]to explain the business of project.[sponsors]lodging]logistic]studio]venue]..[3]brainstorming session...[songs]music]date/time/place/ of rehearsal,,,.......,hope all concern can make it...so that we can make the project run smoothly...insya'allah........

The vocal harmonics is awsome

video

Sunday, January 9, 2011

kepala angin,,,news flash.......

salam,,,gud day.....friends....3rd of april,sunday......kepala angin will be performing,untuk kali pertama,d.Bently Auditorium@the Curve......8.30mlm...kepala angin  akan memainkan lagu2x hits dari album headwind,,,dgn.nafas yg.baru ,tapi still maintaining the original  melody...selepas 7 tahun tidak menonjolkan diri,in the music scene,,aku d,pujuk oleh kawan2x dan peminat2x untuk buat comeback....jadi sementara menunggu,sponsors,for the reunion,I've decided to start first by forming "kepala angin"....semua players dlm. K.A.ada connection before dgn H.W.at one time or another.....line up akan d.buat public,,, bila kita launch posters n tickets  booking,,,which will be in a week or so...god willing,,[insya'allah']

steve lukather while my guitar gently weeps

Saturday, January 8, 2011

Hayseed Dixie - Bohemian Rhapsody video

part 2,..recording...

salam,gud day my friends,ok kita start dgn lagu.hit mereka...Penantian...this song aku guna khidmat,,Tom[drums] salman shariff.[bass]...mula2x aku jumpa Saari Amri..[masa ni saari kerja kat BMG.]aku suruh dia compose satu lagu untuk album ni....siap saja,,,dia bagi tape kat aku...aku pon dgr.dgn.aziz bakar,,,and kita decided that this is the song to push as the hit song....yg.ni x ada pre-production,,habis decide nak push lagu ni...aku pon start buat susunan music n sound structure yg. nak aku tonjolkan...lepas tu aku pon book studio....mula2x mmg nak guna ,,razak n nicky,,,saperti lagu2x lain dlm.album ni,,tapi bila aku call,,,,mereka busy on that day,,,panic juga aku....studio dah book...salah aku juga x check dgn mereka dulu...hehehehe....dgn kepala yg.berat memikir,siapa nak call ,,,perut pon lapar plak.....terus ke bangsar,,makan dinner....,terjumpa Tom n Salman,kat kedai yg.selalu kita hang out.....having dinner,,,,aku pon join mereka,,,pelan2x aku pon cerita problem aku...orait,mereka setuju..hehehehe..macam cerita siam.plak.....tapi nasib baik lah aku....aku pon g.ke studio dulu...untuk record guide tracks,,,,,tak lama mereka pon sampai.,,aku pon bagi Tom dgr. lagu dan bagi dia relax..dan aku pon sama relax..hehehe.....selepas tu,,, zairi.[sound eng.]buat balancing for the drums...kita mula record drums.....semua dah sedia .....kita pon start recording..drum tracks,,,2-3 kali,,try..,we nail it down...on the 3rd try...mmg Tom dasyat,,drummer yg. complete,,feel/strokes/ideas and consistence ....rest jab...kopi black satu...lepas hampir setengah jam,kita record bass...For the bass part,aku minta Salman guna Fretless bass,,,sebab nak dapat kan'' growl,''yg.hanya fretless,,boleh produce kan.....dan Salman pun start dan dia memainkan satu bass part yg.bagus n kena dgn.lagu,,,mmg Salman,bukan saja sa-org,composer yg.bagus,,tapi pemain fretless bass yg.hebat....dah siap Bass n Drums.....habis kerja for the nite....esok pula kita akan record guitar parts.....kita pon pergi makan supper,,,,sebagaimana kita biasa buat...after recording.....ok  my friends....sampai d.sini dulu....akan d.sambung,,,,esok...part 3....recording guitar parts n solo...hehehe..lupo nak tulis tadi....Aku record seluruh album ni,,,,dgn.mengunakan hanya,,16 channel/tracks,recorder.......takpa nanti kita akan cerita kan yg. ini..kat last instalment of this series.......orait...salam...gud nite my friends,,,sweet dreams......

Friday, January 7, 2011

album black rose yg.1st...

salam,,gud day my friends.....dah lama aku nak xplain kat org. macam mana recording,album black rose yg.1st.........ok,mula nya d.sini.......seperti biasa dah habis kerja ku,,,,apa lagi,,,blah blk...jarak rumah ku dgn. opis BMG...jauh juga..baru saja aku sampai,,,,,nak  melepas,,,,,,talipon berdering...,,Aziz Bakar on the line..".aku dah dapat satu band baru ,,,aku nak kau produce...."itu kata2x nya kat aku..."esok pagi kita dgr.tape mereka.."..aku pon ok n letak talipon.......Esok nya,kami bertemu d. opis Aziz,,,,n dgr.tape band ini...lagu2x nya fresh..image nya bagus...muka handsome,,mmg boleh jual,,,tapi ada satu problem,,,kalu aku bagi budak2x ni main kat studio,,,masak aku.....aku pon xplain kat Aziz...tapi dia pon dah tahu situasi nya...dia biarkan ku membuat keputusan.n..dia serahkan project tu kat aku........Bermula dari saat itu,aku pon buat susunan muzik n pre-production,kat studio.jln.robson...yg.d.kendalikan oleh..Tom n Hamid trombone..[J.]bekerja sama dgn .mario n band...sebab lagu yg.mereka tulis,,,fresh,,bukan macam lagu2x yg. ada...lirik yg.d.tulis pon ,mencerminkan generasi mereka masa itu....bukan yg.rock kapak,,,tapi rock n roll,,ala2x Poison/bon jovi/dll...Glam rock pon ya juga.....tapi mmg kat sini belum ada lagi image n music macam ni....hehehe...nasib baik aku  mmg main rock n roll/hard rock...jadi tak lah menjadi problem.....habis lah part 1.....part 2 akan d. sambung..esok....insya'allah.[..part 2.....recording .....]

While My Guitar Gently Weeps - George Harrison

The Beatles | Yesterday

Thursday, January 6, 2011

recording lagu memory luka...

salam,gud day...my friends....teringat aku masa aku buat giutar track lagu ni....baru turun flight kat changi.[pagi]..terus naik cab pergi ke Lion Studio kat Tanglin Halt.sampai aku pon pergi,sarapan dulu,yg.lain blk ke hotel...kena mee jawa.baik punya...lepas tu aku pon naik ke studio.aku pon check guitar /amp/effect.yg.nak d. guna.masa tu,  recording eng.kalu tak silap,[Seet]...kita pon dgr.lagu yg nak d.buat..Memory luka..mula2 nak guna marshall,tapi try yg.lain plak...aku guna amp yg. kecil..nama nya...pignose...overdrive kan amp.guna 3mic.untuk cover front/back n top....reason guna amp ni sebab x nak heavy sangat,sebab ada piano ...jadi aku balance kan sound guitar dgn track yg,lain...so it dosn't cover the rest..lay down power chords,lepas tu baru aku belasah solo track...aku record,3 solo,kat different tracks,lepas tu kita choose the best,and lay it down...one of my fav solo...... kita add effects like harmoniser/reverb/comp/masa mixing...lupo....guitar yg aku guna...Fender Strat Elite...my main guitar masa tu..masa recording xguna effects...sound dist..tu...ialah,,amp being overdrive....atmostphere kat studio best,,studio besar,staff best,,,masa tu tu lah Polygram Singapore punya office,dgn studio....ok my brothers n sisters,,,kita stop kat sini dulu,,,nanti akan d. sambung,or To Be Continued,salam,,,gud nite..my friends,,.sleep well...god willing...[insya'allah.]

Backline Rental

Guitar  amp 200watt Bass amp 500watt...
Amp Cora nie pernah digunakan ketika rakaman konsert tribute Allayarham Tan Sri P Ramlee di Astro
 

Petikan Dari Konsert Tribute Allahyarham Tan Sri P.Ramlee 
video

Drum PDP FS Series all Birch

Sebarang Pertanyaan sila hubungi 019 3337565 (Jumper Muzik)

Headwind - Memori Luka

Wednesday, January 5, 2011

Budak kecil berbakat

Ini yang dikatakan bakat ek.....
video
Bagi la comment skit...

Drum technic-JoJo Myers

Asyik dok citer pasal guitar...meh layan citer pasal drum lak...
video
Layan.......

Oud Music By Ali Hassan

meeting untuk discuss music...

salam,gud morning,,members....mlm.tadi 3guitars,,Kepala Angin..telah bermesyuarat untuk menentukan concept n direction music yg.akan d.main...kita pon setuju n akan bermula,rehearsal,@,16 hb.jan..@my.studio.com......kemungkinan ..akan ada penambahan kapada music original,untuk memantapkan n menyesuaikan music ori.dgn concept 3guitars....n kemungkinan.[belum lagi confirm..]akan ada String Quartet...bersama mengiringi kami...insya'allah......................akan d update lagi.....tq...

Debu Liar

Tuesday, January 4, 2011

Berakhirnya Satu Percintaan

Tak perlu kau nyatakan padaku
Curahan isi hati mu itu
Segalanya telah berakhir
Tak mungkin ku menerimamu

Hapuslah kenangan cinta lama
Angkara keterlanjuran cinta
Hentikan senda dan gurauan
Hanya menambahkan penyiksaan

( korus )
Walaupun berat hati ku melepaskan dirimu
Itu sudah suratan takdir
Mungkin tiada kuntuman cinta
Jambangan kasih terkulai akhirnya
Berakhirnya satu percintaan

Hanya Di Radio

Hanya di radio ku mendengar suaramu
Setiap kata aku menghayatinya
Dengan rasa cinta di hati
Bila engkau baca puisi

Siapa engkau yang bersuara emas
Bolehkah aku merayu kepada mu
Biar hanya sekejap waktu
Agar tercurah perasaan ku

( korus 1 )
Hanya di radio
Ku rasa perhubungan cinta
Beginilah rasa mesranya
Walau tiada paras dan rupa

( korus 2 )
Hanya di radio
Aku bayangkan diri mu itu
Secantik-cantik manusia
Dan semolek-molek pekerti

Tetapi sayang hanyalah di radio
Bilakah dapat kita bertentang mata
Agar bisa ku memastikan
Bahawa kau belum berpunya

( ulang korus1 & korus2 )

Memori luka

Sengaja ku nyanyikan dalam sepi
Ada yang tak dapat ku lenyapkan
Sepotong nama sebuah cinta
Menyiksa didalam dada
Terbayang kembali kenangan lama
Masa masa indah kita berdua
Tak dapat ku lupakan peristiwa itu
Dimalam yang gelap penuh syahdu

( korus )
Kini semua sudah tiada
Tinggal sekeping hati yang gersang
Sanggup kau biarkan diri ku
Bersama sebuah memori luka

Project X - Part 1

Setelah berjumpa dan berbincang dgn ahli ahli Kepala Angin... Insyaallah satu showcase akan dijadualkan pada awal April 2011(jgn risau bukan April Fool!!)...Ini betul2 la...


Project ini adalah utk kebangkitan semula sebahagian line up asal Headwind yg sekarang nie Diberi nama 'Kepala Angin'...pertukaran nama adalah kerana konsep yg akan diberi nafas baru...


Perbincangan memakan masa berbulan2 dan akhirnya semua ahli Kepala Angin naik angin nak buat showcase...
Showcase ini bukan sekadar hiburan semata2...showcase ini juga ada menyelitkan beberapa tips daripada OTAI Kepala Angin....iaitu Mr Zulkif dan Mr Razak...


Ok la sampai disini sajer..akan bersambung lagi.....




-Sunny-

The Beginning,,,,,bermula nya,satu impian...

the later part of 1970's,,,,aku bermain music secara pro dah hampir 3thn.berkerja d.Holiday Inn.pada thn.1976.bersama trio accoustic,,,Johnny Eng,,,one of my teachers,who taught me jazz guitar..banyak juga aku belajar,dari dia...selepas tu,aku main dgn.band Brainchild..dgn,Ismail/June Ahmad Nawab..Shuib[freedom]dan lain2x members....ke melaka...KL.merata tempat kita main..enjoy...ohh lupo den..sebelum tu..ada juga aku kerja dgn.Tom[revolvers]kat beer garden [Ampang Park.]dan Federal Hotel.....last place yg. aku kerja dgn.Brainchild ada lah kat Shangrila nite club,,sebelum Man Senoi[headwind]call aku...masa tu anggota HW.yg.asal nak belah......ok.masa tu.banyak band saperti ...Carefree///Discovery/Headwind/semua nya bekerja d. club2x,d.KL..jarang ada macam skang ni..show sana show sini..kalu ada pon dinner show..jadi masa tu,semua hard core musician,,,dedication/discipline,,,tu lah yg.kita pegang sebagai sa org.pemuzik...jadi aku pon sahut pangilan,,dari Man Senoi.dan tinggalkan Brainchild .dan join HW....pada masa yg.sama.Azmi[saxaphone]pon join...selepas tu baru Man senoi call...zainal abidin untuk bermain Trombone..masa ni aku ingat...mmg besar band ni...yg.main Kybd.[Man senoi n Ron Baskaran..]Guitar..[Aku n Hassan Strollers..]Bass'[Nicky']Drums.[Tom]Saxaphone[Azmi].Trombone [Zainal..]kita berkerja d.Regent Club.{Regent Hotel].masa ni lah,, aku enjoy most,, playing music, banyak aku belajar dari mereka,, .not only can they play an instrument, ..but can sing as well.paling best,,, mereka harmonize,vocal parts,,, aku pon belajar dari mereka dan terus menjadi a part of the band........ok sampai d. sini dulu.......aku pon dah penat......Tunggu Sambungan Nya.d.Episod akan dtg..hehehe...[]bye for now...[]  zulkif...

Monday, January 3, 2011

van halen jump

handsome.....

Segalanya mungkin

Malam siang ku lalui
Dengan debaran di hati
Pengalaman teman-teman
Membuat ku rasa bimbang
Di dalam kehidupan
Segalanya berkemungkinan

Hari ini aku tahu
Ku tak meraguimu
Kerna telah jadi bukti
Kau setia pada janji
Tetapi esok hari
Tak tahu apa 'kan terjadi

Ku ingin pertahankan
Sebuah kejujuran
Ingin ku bersamamu
Ke akhir hayatku

Namun ku tak berani
Berjanji dengan pasti
Kita hanya merancang
Tuhan yang menentukan

Jangan kau salah mengerti
Dengan pengakuan ini
Usah disalah tafsirkan
Bukan ku tak sayang

Ku mahu kau menginsafi
Dengan kehidupan ini
Segala berkemungkinan
Untuk terjadi

Suraya

Suraya
Sepertimana kau dan mentari
Pengemis ini meminta
Serangakaina cahaya
Hatimu Suraya

Suraya
Bentangkan sinaranmu di sini
Lembah hatiku gelita
Rinduku tiada terhingga
Padamu Suraya

(1)
Kadangkala
Perkataan hanya
Merungsingkan sahaja
Kelu tak berbahasa

Hanya lilin hidupku menyala
Dan mengapa
Berkali ku biarkannya
Datang dan pergi semula
Semakin lama

Oh.. Suraya
Suatu masa
Dulu ke bahagia
Walaupun seketika
Kumasih percaya
Dirimu Suraya

( ulang dari 1 ) 

Kita Serupa

Kalau dapat ku petik bintang di awan biru
Kan ku sematkan ke dalam dada mu
Kalau dapat ku capai bulan mengambang penuh
Kan ku hadiahkan di hari jadi mu

Begitulah janji ku kepada mu
Walaupun kau hanya menunduk bisu
Ku tahu kau terluka kerana cinta
Oleh dia yang tak setia

Nasib kita serupa
Bercinta dan kecewa
Mungkin dikau yang tiada menduga
Biar aku pilih mu
Mungkin dikau kan tahu
Betapa pilunya hati ku

Malah kau tuduh aku
Hanya menambah luka
Yang kini masih terus berdarah

Kita serupa... Kita serupa...
Hadir ku untuk mengubat luka
Kita serupa... Kita serupa...
Walau pun hati ku pernah di kecewa

the other side....

this is something different,creating a band from the other side to this side,.playing the same piece to a different element.,from kybd.to guitars ensemble,instead of a lone lead vocals,we have 3 guitarist playing n singing,n starring as lead vocals...front liners if u like...the bass/ n the drums/creates the foundation of the ensemble.projecting this with the latest in sound technology,we hope to create a sound that is different,unique n acceptable to the fans n friends,,,,, of the music of kepala angin...

Si Camar Putih

Malaysia Best Guitarist Headwind Zulkif n Nicky Guitar Collaboration ZAI...

Metallica - entersandman (jazz version)

enjoy the video !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...