Saturday, January 8, 2011

part 2,..recording...

salam,gud day my friends,ok kita start dgn lagu.hit mereka...Penantian...this song aku guna khidmat,,Tom[drums] salman shariff.[bass]...mula2x aku jumpa Saari Amri..[masa ni saari kerja kat BMG.]aku suruh dia compose satu lagu untuk album ni....siap saja,,,dia bagi tape kat aku...aku pon dgr.dgn.aziz bakar,,,and kita decided that this is the song to push as the hit song....yg.ni x ada pre-production,,habis decide nak push lagu ni...aku pon start buat susunan music n sound structure yg. nak aku tonjolkan...lepas tu aku pon book studio....mula2x mmg nak guna ,,razak n nicky,,,saperti lagu2x lain dlm.album ni,,tapi bila aku call,,,,mereka busy on that day,,,panic juga aku....studio dah book...salah aku juga x check dgn mereka dulu...hehehehe....dgn kepala yg.berat memikir,siapa nak call ,,,perut pon lapar plak.....terus ke bangsar,,makan dinner....,terjumpa Tom n Salman,kat kedai yg.selalu kita hang out.....having dinner,,,,aku pon join mereka,,,pelan2x aku pon cerita problem aku...orait,mereka setuju..hehehehe..macam cerita siam.plak.....tapi nasib baik lah aku....aku pon g.ke studio dulu...untuk record guide tracks,,,,,tak lama mereka pon sampai.,,aku pon bagi Tom dgr. lagu dan bagi dia relax..dan aku pon sama relax..hehehe.....selepas tu,,, zairi.[sound eng.]buat balancing for the drums...kita mula record drums.....semua dah sedia .....kita pon start recording..drum tracks,,,2-3 kali,,try..,we nail it down...on the 3rd try...mmg Tom dasyat,,drummer yg. complete,,feel/strokes/ideas and consistence ....rest jab...kopi black satu...lepas hampir setengah jam,kita record bass...For the bass part,aku minta Salman guna Fretless bass,,,sebab nak dapat kan'' growl,''yg.hanya fretless,,boleh produce kan.....dan Salman pun start dan dia memainkan satu bass part yg.bagus n kena dgn.lagu,,,mmg Salman,bukan saja sa-org,composer yg.bagus,,tapi pemain fretless bass yg.hebat....dah siap Bass n Drums.....habis kerja for the nite....esok pula kita akan record guitar parts.....kita pon pergi makan supper,,,,sebagaimana kita biasa buat...after recording.....ok  my friends....sampai d.sini dulu....akan d.sambung,,,,esok...part 3....recording guitar parts n solo...hehehe..lupo nak tulis tadi....Aku record seluruh album ni,,,,dgn.mengunakan hanya,,16 channel/tracks,recorder.......takpa nanti kita akan cerita kan yg. ini..kat last instalment of this series.......orait...salam...gud nite my friends,,,sweet dreams......

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...